EN
Zoek
Site map | Login

Bio-ethanol productie op basis van korrelmaïs

BIO-ETHANOL PRODUCTIE

Bij de bio-raffinage van voedertarwe of korrelmaïs wordt het zetmeel uit de korrels gebruikt voor de productie van bio-ethanol. Als bijproducten bekomt men DDGS (eiwitrijke component in de dierlijke voeding), elektriciteit, olie en vloeibaar CO2.Bio-ethanol wordt meestal gebruikt in mengsels van benzine met max. 15% bio-ethanol.Bio-ethanol moet op een duurzame manier worden geproduceerd (EU-richtlijn 2008). Dit is evenzeer zo voor de gebruikte grondstoffen. Dit biedt de teler van duurzaam geteelde korrelmaïs in de regio van de bioraffinage installatie nieuwe afzetmogelijkheden.

KORRELMAÏS ALS GRONDSTOF

Alco Bio Fuel (www.alcobiofuel.com) verwerkt in de Gentse Kanaalzone jaarlijks 50,000 – 75,000 ton korrelmaïs die in België is geteeld. Dit stemt overeen met ongeveer 5,000 ha. Het bedrijf beoogt om inlandse korrelmaïs te verwerken van 15 september tot 15 december. De korrels moeten niet gedroogd worden zodat reeds geoogst wordt bij een vochtgehalte van 33 tot 34%. Op het einde van het dorsseizoen wordt korrelmaïs onder folie opgeslagen om langer inlandse korrelmaïs te kunnen verwerken.

TEELTTECHNISCH ONDERZOEK

In 2015 en 2016 werd op het ILVO een rassenproef aangelegd met de bedoeling om korrelmaïsrassen te detecteren die vroeg dorsbaar (33 tot 34% vochtgehalte) en productief zijn. Hierbij werd het zaaien onder folie mee opgenomen omdat dit de afrijping versnelt zodat vroeger kan gedorst worden en/of latere (productievere) rassen nog tijdig afrijpen.

Meer info: alex.devliegher@ilvo.vlaanderen.be

© Bio-economie | Contact Webmaster.